logo embleem van 43 Paluabt

"Primus inter Pares" is al sinds lange tijd onze wapenspreuk. 
 
Deze Latijnse spreuk betekent: "De eerste onder/tussen zijn gelijken". Dat klopt feilloos als het gaat om de oprichting, want zoals velen nog wel weten is de batterij als eerste (samen met 12 Paluabt) van de parate Palua batterijen op 1-3-1978 opgericht te Havelte, onder commando van toenmalig kapitein A.C. (AndrĂ©) de Bruijn. De batterij had naast de batterijstaf en het verzorgingspeloton 3 parate pelotons met elk 3x PRTL onder bevel.

Als embleem wordt de Cheetah gevoerd, het snelste landzoogdier wat er is.
De Cheetah symboliseert snelheid, snelle actie, intensiteit, focus, flexibiliteit, versnelling, activiteit, wendbaarheid en scherp zicht. Alles wat je in de PRTL terug kunt vinden.

In 1984 is de batterij verhuisd naar de Lkol Tonnetkazerne in 't Harde, waar de batterij onder commando van de nieuw opgerichte 15 Afdpalua is gaan vallen.
Er werden in die tijd 3 afdelingen opgericht. 15 Afdpalua in 't Harde, 25 Afdpalua in Ede en 35 Afdpalua (mobilisabel). Totaal waren er 9 paluabatterijen, 43 en 12 in 't Harde, 11, 13 en 42 Paluabt in Ede. 41 Paluabt in Langemanshoff, deze batterij werd als zelfstandige batterij onder het commando van 41 Pantserbrigade gesteld. 35 Afdpalua (mob) had 51/52/53 Paluabt onder commando.